KBs logo

Thorvald Bindesbølls gave

Det karakteristiske symbol for KB har også sin egen historie. I modsætning til mange andre gamle klubber og organisationer, har KB aldrig følg sig fristet til at modernisere sit gamle symbol.

Olav Bennike KB medlem og tidligere cricketspiller havde for mange år siden en artikel i KB’eren om klubbens logo. Her dykkede han ned i logoets historie, og havde fundet flere fætre og kusiner til KBs symbol.

Det er tegnet af den legendariske arkitekt, designer og kunsthåndværker Thorvald Bindesbøll, hvis far bl.a. tegnede Thorvaldsens Museum.

Thorvald Bindesbøll – 1846-1908 
var udover sin karrierer som arkitekt og designer
en ægte københavnerdreng og aktivt medlem af KB.

Bindesbøll var i mange år aktiv KB’er, så det var ikke unaturligt, at han designede et logo til sin klub.

Men allerede da havde han på mange måder gjort sig gældende i både arkitektur og industrielt design. Allerede som 15-årig var Bindesbøll elev på Kunstakademiet, hvorfra han fik sin afgang i 1876 – samme år KB blev stiftet.

Olav Bennike mener, at han udførte KBs logo omkring århundredeskiftet til 1900. Det begrunder han med, at det er udført i den såkaldte jugendstil, der normalt dateres fra 1890 til 1910.

Bennike mener også, at det må være Bindesbøll, der designede DBUs oprindelige logo. Da unionen blev oprettet i 1989 var deres første formand den gamle KB’er Frederik Markmann, så han og Bindesbøll har kendt hinanden. Under alle omstændigheder er der en tydelig formgivningsmæssig lighed.

DBUs opringelig logo

DBUs logo i dag 

Dateringen af KBs logo underbygges også af to historie, der fortælles om ham. For Bindesbøll nok meste kendte arbejde er også et logodesign. I 1897 designede han bryggeriet Carlsbergs 50 års jubilæumsbog. Dette samarbejde førte til, at brygger Carl Jacobsen valgte Bindesbøll til at designe etiketten på Carlsberg bryggeriets nye pilsnerøl i 1904.

Bindesbølls Carlsberglogo fra 1904

Det fortælles, at da han afleverede regningen for sit design til Carlsberg, havde Carl Jacobsen set strengt på ham og spurgt, om beløbet var så stort, fordi den skulle betales af brygger Jacobsen. Hertil skulle arkitekten have svaret – "næ, det er fordi det er tegnet af Bindesbøll".

Da medlemmer af KBs bestyrelse spurgte arkitekten, hvad han skulle have for sit KB logo design, skal han have svaret – "lad os sige, at det er betalt af Carlsberg".

Siden har bryggeriet og DBU moderniseret Bindesbøll oprindelige design, men KBs logo har siden sin skabelse stået uændret som symbol for vores klub.